Şükür namazı, isminden de anlaşılacağı üzere Allah’a şükrün bir ifadesi olarak kılınan nafile namazı olarak bilinir. Müslümanlar, hayatlarında karşılaştıkları hayır ve şer durumlarının Allah’tan geldiğine inanırlar. Bu nedenle güzel bir haber aldıklarında veya bir musibet ya da beladan kurtulduklarında Allah’a şükretmek için bu özel namazı kılarlar. Şükür namazı Allah’a teşekkür etmenin en anlamlı yollarından biri olarak kabul edilir.
Peki, şükür namazı nasıl kılınır? Kurban kestikten sonra şükür namazı kılmak mümkün müdür? Kurban şükür namazının kılınışı ile ilgili detayları bu yazımızda sizler için açıkladık.
Bakabilirsiniz; Tesbih Namazı Nasıl Kılınır?
2 Rekatlık Şükür Namazı Nasıl Kılınır?
1.Rekat:
- Niyet ettim Allah rızası için şükür namazı kılmaya” diyerek niyet edilir.
- Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır.
- Subhaneke duası okunur.
- Euzü-besmele çekilir.
- Fatiha Suresi okunur.
- Kur’an-ı Kerim’den en az üç kısa ayet veya üç ayet uzunluğunda bir sure okunur.
- Rükuya gidilir ve rüku tesbihleri yapılır.
- Secdeye varılır, secde tesbihleri yapılır.
- Doğrulup oturulur, ardından tekrar secdeye gidilir.
2. Rekat:
- Ayağa kalkılarak ikinci rekata başlanır.
- Besmele çekilir ve Fatiha Suresi okunur.
- Kur’an-ı Kerim’den en az üç kısa ayet veya bir uzun ayet okunur.
- Rükuya eğilinir ve rüku tesbihleri söylenir.
- Secdeye varılır, ardından doğrulup tekrar secdeye gidilir.
- Oturuşta Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur.
- Esselamü aleyküm ve rahmetullah” diyerek önce sağa, ardından sola selam verilerek namaz tamamlanır.
Şükür namazı, bu şekilde içten bir niyet ve huzurla kılındığında kişinin Allah’a olan minnettarlığını ifade etmesine vesile olur.
Şükür Namazı Ne Zaman Kılınır?
Şükür namazı, nafile bir ibadet olduğundan belirli bir zaman dilimine bağlı kalınmaksızın kılınabilir. Ancak bu namazı eda ederken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, kerahet vakitlerinden kaçınılmasıdır. Zira kerahet vakitlerinde farz namazlar dışında herhangi bir namaz kılmak uygun görülmemektedir. Bu nedenle şükür namazını kerahet vakitleri dışında dilediğiniz bir zaman diliminde kılabilirsiniz.
Şükür Namazı Kaç Rekat?
Şükür namazı kaç rekat sorusuna cevap verecek olursak; şükür namazı iki rekat olarak kılınmaktadır. Şükür namazının iki rekat kılınması diğer nafile namazlardaki gibi sünnet olarak kabul görülür.
Şükür Namazının Önemi
Şükür namazı Allah'a olan şükran ve hoşnutluğumuzu ifade edebilmek adına kılınan bir namazdır. Müslümanlar bu namazı Allah'a karşı şükür ve minnet duygularını sunmak adına kıldığı için bu namaza şükür namazı adı verilmiştir.
Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed sallallahu aleyhivesellemin hadislerinde de şükür namazından sıkça bahsedilmektedir. Allah'ın rızasını kazanmak ve günahlardan arınmak adına şükür namazı üzerinde müslümanların daha çok durması gerekir.
Kurban Kestikten Sonra Şükür Namazı Kılınır mı?
Müslümanlar için farz olan ibadetler arasında yer alan kurban ibadeti sonrası dilerse müslümanlar kurban şükür namazı kılabilirler. Kurban şükür namazı kılmak için herhangi bir şart yoktur. Kurban kesildikten sonra herhangi bir zaman diliminde şükür namazı kılınabilir.
Bakabilirsiniz; Tevbe Namazı Nasıl Kılınır?
0 Yorumlar